Tο προϊόν HPL (συντομογραφία του High Pressure Laminate δηλ. επένδυση επιφάνειας υψηλής πίεσης). Είναι σε πολλούς μας γνωστό ως βακελίτης. Πρόκειται για ένα laminate διακοσμητικό προϊόν που αποτελείται από πολλά στρώματα (συνήθως δύο ως πέντε) τα οποία επικολλούνται με φαινολική ρητίνη σε ένα φύλλο. Το πρώτο στρώμα χαρτιού είναι το διακοσμητικό και κάτω από αυτό υπάρχουν, τα υπόλοιπα στρώματα χαρτιού kraft τα οποία αποτελούν τον πυρήνα του HPL. Αφού διαποτιστούν τα χαρτιά με τη ρητίνη, το προϊόν περνάει σε μια πρέσα προκειμένου να συμπιεστεί και στη συνέχεια θερμαίνεται σε θερμοκρασία έως και 140 °C και πίεση τουλάχιστον 80 ως 130 Αtm.

Η αντοχή της επιφάνειας ενισχύεται με τη χρήση ειδικών κυτταρινούχων επικαλύψεων στην παραγωγή του, που το ενισχύουν και το καθιστούν ιδανικό για εφαρμογές ιδιαίτερης χρήσης και καταπόνησης. Μια από τις πιο γνωστές εφαρμογές του HPL είναι στον πάγκο κουζίνας. Χρησιμοποιείται επίσης σε πορτάκια κουζίνας, επενδύσεις διαχωριστικών, τοίχων, ψυγείων, ασανσέρ αλλά και σε διακοσμήσεις διαφόρων χώρων.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Τα βασικά χαρακτηριστικά του HPL είναι τα ακόλουθα:

• Αντοχή σε κρούση
• Αντοχή στην τριβή
• Αντοχή σε διαφόρων τύπων γρατσουνιές
• Ανθεκτικότητα στη δημιουργία βακτηριδίων και μικροοργανισμών
• Σταθερότητα του χρώματος στο φως αλλά και σε τεχνητό φωτισμό
• Αντοχή σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες
• Αντοχή σε καθαριστικά και απολυμαντικά
• Αντοχή σε λεκέδες
• Αντοχή σε κάψιμο από τσιγάρο


HPL KAI YΓIEINH

Οι επιφάνειες από HPL (βακελίτης) προσφέρουν μια αξιόπιστη και ανθεκτική προστασία κατά των βακτηρίων και δίνουν μια νέα διάσταση σε σχέση με την υγιεινή και την καθαριότητα. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Αν εναποθέσει κανείς 10.000 βακτήρια σε μια τέτοια επιφάνεια μετά το πέρας 24 ωρών θα παραμείνουν 10 ή και λιγότερα που σημαίνει ότι έχουμε έναν περιορισμό βακτηρίων της τάξης του 99%! Αυτές οι επιφάνειες οι οποίες ονομάζονται micro plus, βασίζονται σε έναν χημικό παράγοντα που προστίθεται κατά τη παραγωγή και χρησιμοποιείται για την προστασία από τα βακτήρια. Αυτός ο παράγοντας δεν επηρεάζει καθόλου τους
ανθρώπους αν έρθουν σε επαφή μαζί του
.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82
https://www.hydroptions.gr/yphresies-hydroptions-gr-com-iasonas/